Näyttelykutsu

Olen ollut viimeiset viikot sen verran kiireinen, että en ole edes muistanut ilmoittaa ihka ensimmäisestä yhteisnäyttelystä, jossa on minulta esillä kolme työtä! \:D/ Näyttelyneitsyys on siis nyt menetetty. Jänskätti aivan hirveesti monta kuukautta aikaisemmin ja itse avajaisiltana olin sama tasainen rauhallinen itseni. Näyttely on siis avattu jo 22.11.2010, mutta töitä voi käydä katsomassa vielä 9.12.2010 asti Lapin yliopiston galleria Kajossa eli F-siiven 4. kerroksen portaikkoaulassa. Ohessa virallinen tiedote:

Unelmien lukinseittiä jouluyössä
Kuvituksia Raul Roineen satuun
galleria Kajossa 22.11.–9.12.2010

Raul Roineen lyhyen sadun Jouluyö teemana on maanpakolaisuus. Kaukaa etelästä saapuu pohjoiseen prinssi, joka on menettänyt kotinsa ja valtakuntansa. Etelän auringon kasvatti joutuu sopeutumaan uusiin ja erilaisiin oloihin, pimeyteen ja kylmyyteen. Avukseen hän saa kulkuritytön, ystävällisen kissan ja tontut.

Vaikka satu on yli viisikymmentä vuotta vanha, sen sanoma on yhä ajankohtaisia, kenties ajankohtaisempia kuin koskaan. Globaalistuvassa maailmassa kulttuurit ja rodut voivat joutua konflikteihin tai kohdata rauhanomaisesti. Satu myös kritisoi ohimennen jouluun kuuluvaa tavaratulvaa ja hysteriaa, joka ei piittaa köyhistä ja osattomista. Sopeutumiseen tarvitaan tahtoa ja unelmia: ”Joka osaa kehrätä unelmien lukinseittiä on kurjimmassakin loukossa kuin kuningas keskellä hoviaan.”

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat fantasiakuvituskurssillaan 2009–2010 kuvittaneet tämän sadun. Kuvituksissa on tulkittu monilla eri tekniikoilla ja herkästi pohjoista talvista luontoa ja sen keskelle joutuvia ihmisiä, jotka kohtaavat sadun ihmeen. Kurssin ohjaajana toimi lehtori Sisko Ylimartimo.

Tags: , ,

Jätä vastaus