tetrominot 001: Sehän o melekeen ku ”retromenot”

Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijoilla alkoi syksyllä syventävän taideproduktion kurssi, jonka teemana on tänä vuonna tieteiden ja taiteiden välisyys. Produktion etenemistä raportoidaan perinteisten paperisten luonnospäiväkirjojen tai samaa materiaalia sisältävien blogien avulla. Koen blogin olevan itselleni ominaisempi raportointimuoto ja samalla saan toivottavasti elvytettyä kadoksissa ollut intoani sarjakuvabloggaamiseen. Taideproduktion merkinnät tulen merkkaamaan omilla tageilla, jotta ne ovat helpommin löydettävissä kaikkien muiden merkintöjen seasta. Löydät tagit ”Pilivi” otsikon alta.

Itseäni on kiinnostanut jo muutaman vuoden ajan maalauspohjien erilainen muoto. Yllä nopeita luonnosideoita aiemmin suoritetulle Praktikum I -kurssille.  Nykyisen ideani sain, kun pohdiskelin syntyjä syviä eräänä unettomana yönä. Pimeyden laskeuduttua ulkona olevan muistomerkin valot paistavat osittain sisälle kämppääni ja yksi tällainen paikka on alkovin iso seinä. Kyseiseen seinää muodostuu palikkamainen kuvio, joka sitten unta odottavassa päässäni muljahti varsin mielenkiintoiseksi ideaksi. Mokoma pakotti minut nousemaan ylös ja piirtämään pikaisen idealuonnoksen paperille. Huomattuani keksineeni ehkä jotain hienoa ja kivaa, en saanut unta sen paremmin.

Näyttääkö tutulta? Tetriksen pelipalikoitahan siinä, tarkemmin sanottuna tetrominoja. Tetriksessä ideana on saada muodostettua palikoista täydellinen suora, joka sitten katoaa.  Elämässään ihminen saattaa pyrkiä myös täydellisyyteen, mutta elämä ei mene aina suunnitelmien mukaan. Täydellisiä suoria ei voi saada aikaan, ainakaan kovin monta peräkkäin, vaan elämän pelikenttään jää korjaamattomia aukkoja. Ne johtavat lopulta oman pelivuoron eli elämän päättymiseen.

Jokaista tetrominoa vastaa kirjain, jonka mukaan määräytyy kuva-aihe.  Aiheet pyrin hankkimaan yliopiston sisältä, esimerkiksi eri alojen opiskelijoilta tai opettajilta. Aiheet toteutettaisiin mdf-levyille maalattuina, joista osan maalaisin itse ja osan esimerkiksi tiettynä taideproduktiopäivänä, jossa muut yliopistolaiset saisivat myös ottaa osaa produktioon. Pelialueeksi kymmenille pelipalikoille olen suunnitellut pääyliopiston aulaa. Vilkkaana paikkana se tarjoaisi pelille useita kiinnostuneita ”pelaajia” eli palikoiden siirtelijöitä. Ideana se myös madaltaisi eri tiedekunnissa opiskelevien tai työskentelevien kynnystä tutustua muihin tiedekuntalaisiin joko pelaamisen tai maalamisen kautta.

(Ja kyllä, I-tetrominossa lukee ihmisten kohdalla Ylppö-keltainen. :D)

Tags: , , ,

Jätä vastaus